3. yargı reformu paketi çevreye zararlı
Birçok çevre davasının avukatlığını yapan Mehmet Horuş 3. yargı reformu paketinin çevre davalarını hızlandırmayacağını, aksine Yürütmeyi Durdruma müessesesini işlevsiz bırakacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde yargıyı hızlandırma amacıyla hazırlanan 3. yargı reformu paketinin son şekli verilerek Başbakanlığa sevk edildiği açıklandı. Horuş, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde yapılmak istenen değişikliği değerlendirdi.
Horuş'a göre: "3. Yargı Paketinde İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Yürütmeyi Durdurma konusunu düzenleyen 27. maddesinde yapılmak istenen değişiklikle görülmekte olan idari davalarda mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararı verilebilmesi için davalı idarenin savunmasının beklenmesi kuralı getiriliyor. Mahkemelerin işleyişi dikkate alındığında davalı idarenin savunmasının beklenmesi halinde en erken altı ay ve ortalama bir yıldan önce yürütmeyi durdurma kararı alma olanağı kalmıyor. Çevre davalarındaki genel uygulamanın keşif-bilirkişi incelemesi sonucunda karar verilmesi şeklinde olduğu düşünülürse; mahkeme heyeti ya şantiye alanında ya da projeler hayata geçirildikten sonra keşif yapabilecek.
Kanun Tasarısı'nda 27.maddeye eklenen 3. fıkra ile "uygulamada etkisi tükenecek olan idari işlemlerin" idarenin savunması alınmadan yürütmesinin durdurulmasına olanak sağlanarak getirilen kısıtlama yumuşatılmaya çalışılmış. Fakat soyut ve hukuki olmayan bir kavramla istisnai olarak bu yola başvurulabileceği belirtilmiştir. Ayrıca bu durumda dahi mahkeme bu kararını daha sonra gözden geçirmek koşuluyla yürütmeyi durdurma kararı verebiliyor. Maddenin gerekçesinde "uygulamada etkisi tükenecek olan idari işlemler" ile yıkım ve sınır dışı etme kararlarının kastedildiği belirtiliyor."
Ekolojik Anayasa Girişimi olarak TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sundukları öneriler arasında Çevre Hukuku'nun temel ilkelerinden olan İhtiyat İlkesi'ne Anayasa'da geniş yer verilmesini istediklerini belirten Horuş, bu ilkeden hareketle Yürütmeyi Durdurma müessesinin çevre davalarında daha da güçlendirilmesi gerekirken yapılmak istenen değişiklikle eldeki hukuksal kazanımların da yok edileceğini belirtti.
Horuş Şöyel devam etti: "Doğal varlıklar ve yaşam hakkı ile ilgili çevre davalarında, dava konusu işlemlerin uygulanması halinde her koşulda telafisi imkansız zararlar vardır. Nitekim pek çok Avrupa ülkesinde çevre davaları açılır açılmaz yürütmeyi durdurma kararları veriliyor. Bu değişiklik ise şirketlere, yargısal denetimden kurtulup, projelerini oldu bittiye getirmeleri için zaman tanınıyor."
Mehmet Horuş, TBMM görüşmeleri sırasında 27. maddenin 3. fıkrasına "çevre davaları" ifadesinin eklenmesi durumunda çevre açısından mevcut hukuksal kazanımların usul hukuku açısından korunabileceğini belirtti.
YARGI HİZMETLERİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI VE BASIN YAYIN YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARA İLİŞKİN DAVA VE CEZALARIN ERTELENMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI
MADDE 40- 2577 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin (2) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye (2) numaralı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki (3) numaralı fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"2. Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Ancak, dava dilekçesi ve eklerinden yürütmenin durdurulması isteminin yerinde olmadığı anlaşılırsa, davalı idarenin savunması alınmaksızın istem reddedilebilir."
"3. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, ikinci fıkradaki hüküm çerçevesinde yeni bir karar verilinceye kadar, idarenin savunması alınmaksızın durdurulabilir."
"9. Aynı sebeplere dayanılarak ikinci kez yürütmenin durdurulması isteminde bulunulamaz."
Kaynak: cevrehukuku.net
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder