GIDAMO-KMO-ZMO: GIDA OLARAK
NE TÜKETTİĞİNİ BİLMEK TÜKETİCİLERİN EN DOĞAL HAKKIDIR!
Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat
Mühendisleri Odası, 14 Nisan 2011 tarihinde bir basın
açıklaması yaparak, gıda denetimleri sonuçlarının
kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
GIDA OLARAK NE TÜKETTİĞİNİ BİLMEK TÜKETİCİLERİN EN
DOĞAL HAKKIDIR!
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; 2009 yılında yapılan denetimlerin
olumlu ve olumsuz sonuçlarını yüzdeli rakamlarla paylaşmış,
ancak numunelerinden olumsuz sonuçlar alınan firma isimleri
"ticari sır" oldukları gerekçesiyle
açıklanmamıştır. Halen var olan yasal düzenlemelerin bu
bilgileri paylaşmaya uygun olmadığı ifade edilmektedir. Yasal
düzenlemelerde bu konuda bir engel bulunmamaktadır. Ticari sır
gerekçesiyle açıklanamayan firmalar nedeniyle gıda
güvenliği açısından risk taşımayan diğer firmalar da zan
altında bırakılmakta, medyada yaşanan bilgi kirliliği de göz
önüne alındığında gıda sanayii ve işlenmiş
ürünlere karşı tüketicide güven sorunu
oluşturulmaktadır. Oysa 13 Aralık 2010‘dan beri
küçük ve orta ölçekli işletmelerde üretim,
mühendisler olmadan yapılabilmektedir. Bu durum gıda güvenliği
risklerini daha da arttırmaktadır. Sonuçların paylaşımı tek
başına bu nedenle bile, çok daha fazla önem kazanmıştır.
/>
Tüketicinin ne tükettiğini bilmesi, tercihlerini ona göre
yapması en doğal hakkıdır. Bu hakkı teslim etmeyen her türlü
bilgi paylaşımı, endişe yaratmaktan öteye geçmemektedir.
/>
"Risk İletişimi‘nin Sağlanması" ve
"Şeffaflık" bir kez daha lafta kalmıştır. Gıda ile ilgili
risklerin paylaşılmasını sağlamak, tüketicilerin şeffaf bir
biçimde yapılan tüm iş ve işlemlerden haberdar olmasını
sağlamak; bu konuda gereken hukuki zemini hazırlamak Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı‘nın en temel görevlerindendir.
İlgili Meslek Odaları olarak yıllardır resmi denetim
sonuçlarının açıklanması gerektiğini savunduk. Bakanlık
denetim sonuçlarını açıklıyor gibi görünmekle
birlikte açıklama biçimi; paylaşılması gereken bilgileri
içermekten ve bu konunun gerektirdiği özeni göstermekten
çok uzaktır.
Yapılması gereken; uygun bulunan ve bulunmayan tüm denetim
sonuçlarının Bakanlık sisteminde olduğu kadar açık
görülmesini sağlamaktır. Bakanlık hangi firmaları hangi
sıklıkta denetlemiştir? Denetlenmeyen firmalar var mıdır? Hangileridir?
Mühendisin uzaklaştırıldığı işletmelerin denetimi ne sıklıkta
yapılmaktadır? Firmaların ürünlerinden hangileri, ne sıklıkta,
hangi nedenlerle uygunsuz bulunmuştur? Uygunsuz bulunan parti ve seri
numaraları nelerdir? Nasıl bir işlem yapılmıştır?
Tüketiciler; bu bilgilere yılda bir kez değil, rutin olarak ve
ayrıntılı biçimde ulaşabildiklerinde kendilerini güvende
hissedeceklerdir. Böylesi bir sistemle; sadece olumsuz sonuçlar
değil, olumlu sonuçlar da kolaylıkla ulaşılabilir olacaktır.
Ancak bu şeffaflık "sıfır hata" yaklaşımıyla
gerçekleştirilmeli, bilgi paylaşımında en ufak bir hataya neden
olunmamalıdır. Aynı zamanda, üreticilerin haksızlığa uğramaması
için daha iyi ve yaygın bir denetim Bildirime dayalı sistem, denetim
sisteminin de iyileştirilmesini tetikleyecek, buna bağlı olarak uygun
olmayan gıdanın piyasadan çekildiğini bilen tüketicinin hem
sisteme hem de dürüstlük ilkesinden ödün vermeyen
üreticisine güveni artacaktır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı; denetim
sonuçlarını tüm şeffaflığı ile paylaşmaya davet
ediyoruz.
Petek ATAMAN Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
Başkanı
Mehmet BESLEME Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
Başkanı
Dr. Turhan TUNCER Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu
Başkanı
Kaynak: Tmmob
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder