GDO Açılımına
Devam
Genetiği değiştirilmiş
organizmalar (GDO) için uygunluk denetimi yapan bilimsel komite, iki
önemli karar aldı.
Bilimsel Komite, bir ürünün GDO'lu
sayılabilmesi için öngörülen eşik değer belirledi.
Eşik değer, Avrupa Birliği'nin kabul ettiği binde 9 oldu.
Eşik değeri aşan oranda GDO içeren ürünlerde bu durum
etikette belirtilecek. Binde 9′un altında GDO içeren
ürünlerde ise etiketleme zorunluluğu yok.
Komite, aynı kararda, genetiği değiştirilmiş üç
çeşit soyanın gıda ve yem amaçlı kullanımında risk
olmadığına hükmetti.
Komite'nin diğer kararı ise 17 çeşit genetiği değiştirilmiş
mısırla ilgili sonuçları içeriyor. Komite, genetik olarak
değiştirilmiş T25 kodlu mısır için uygunluk vermedi.
Ancak diğer 16 mısır çeşidinin 12'si yem ve gıda,
dördü ise sadece yem amaçlı kullanılabilecek. Kararı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da onayladı.
Uzmanlar, komitenin yeterli ve gerekli incelemeyi yapmadığını
belirtiyor. Karardaki bir ayrıntıya da dikkat çekiliyor. Bilimsel
komite, onay verdiği genetiği değiştirilmiş mısır türlerinin
konserve, un, irmik ve mamulleri gibi doğrudan tüketim dışında
kullanılmasını risksiz buldu. Uzmanlar, bu ürünlerde
kullanımın ne tür riskler içerdiğinin açıklanması
gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: ETHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder