27 Nisan 2010 Salı

Tarım Ekonomisi Derneği İzmir Kemalpaşa İlçesi Halilbeyli Köyü Üreticileri ile Et ve Süt Fiyatlarını Konuştu

Tarım Ekonomisi Derneği
İzmir Kemalpaşa İlçesi Halilbeyli Köyü Üreticileri ile Et ve Süt
Fiyatlarını Konuştu

Tarım Ekonomisi Derneği İzmir İli
Kemalpaşa İlçesi Halilbeyli Köyü hayvan yetiştiricileri
ile 26 Nisan 2010 akşamı et ve süt fiyatları ve tarım politikası
sorunlarını tartıştığı bir toplantı düzenledi. Üreticiler
ve tarım ekonomistleri tüketiciler için pahalı hale gelen fiyat
artışı sorunun çözümünün ithalat olmaması
gerektiğini açıkladılar.

Toplantıya çok sayıda üretici katıldı. Üreticiler
bir süredir et ve süt satış fiyatlarının iyi olduğunu ancak
yılardır çok düşük fiyatlarla ürün
sattıklarını söylediler. Ocak ayında sütte ellerine
geçen fiyatın 36 kuruş, ette ise 9 TL olduğunu söyleyen
üreticiler, şimdi sütün 70 kuruş etin ise bir gün
önce 17 TL. bugün ise ithalat haberleri üzerine 16,5 TL
olduğunu belirttiler. Söz alan üreticiler ellerine geçen
fiyatlar yerlerde sürünürken ve mecburen hayvanlarını kesime
götürerek üretmekten vazgeçtikleri dönemlerde
piyasalara müdahale etmek için bir çaba
görmediklerini ifade ederken kırgındılar.
 
Söz alan dernek başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya et ithal
etmenin deli dana gibi sağlık açısından da sakıncaları olduğunu
belirterek ithalatın iyi bir politika olmayacağını belitti. Özal
dönemindeki ithalatların da bunu gösterdiğini vurguladı.
Toplantıya katılan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube
yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Harun Uysal ise çiftçi
eline geçen süt ve et fiyatlarının uzun süre çok
düşük kalmasının temel nedeninin SEK ve ET Balık
kuruluşlarının özelleştirilmesi olduğunu belirtti. Bunun sonucunda
üreticilerin hayvanlarını kesime göndererek üretimden
çekildiklerini ve bunun arkasından hızlı ürün fiyat
artışlarının geldiğini söyledi. Şirketlerin ise fiyatların
düşük olduğu dönemde de tüketicilere uygun fiyatlar
sunmadıklarını vurguladı.
 
Prof. Özkaya hem üretici hem de tüketiciyi koruyacak
alternatif politikaların hala var olduğunu belitti. Et Balık kurumunun
üretici fiyatını düşürmeden maliyetine hatta çok
düşük bir kârla et pazarlayabileceğini, tüketici
fiyatlarının makul düzeylere geriletilebileceğini söyledi.
Süt primi ve süt tozunu destekleme politikalarının daha
çok şirketleri güçlendirdiğini belirten Özkaya
devletin kooperatiflere tesisler kurmak için destek olması,
sütün bol bulunduğu bahar aylarında okul sütü
projesinin bütün ülkeye yayılması gerektiğini
vurguladı.
 
Toplantıya katılan birçok üretici büyük et
şirketlerinin önceki aylarda çok sayıda hayvan aldıklarına
şahit olduklarını ve üreticinin bu fiyat artışlarından çok
bir yarar sağlamadığını anlattılar. 
 
Prof. Dr. Tayfun Özkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder